×

Ζαγοροχώρια

Ζαγοροχώρια

Ζαγοροχώρια

Το Ζαγόρι είναι μια περιοχή απεριόριστου φυσικού κάλους που περιβάλλεται από επιβλητικά βουνά και αποτελείται από 46 πανέμορφα χωριά.

Τα περίφημα Ζαγοροχώρια αποτελούν έναν από τους πιο ενδιαφέροντες προορισμούς και είναι πάντα έτοιμα να σας ξεναγήσουν στα συναρπαστικά μονοπάτια τους.

Το επιβλητικό φαράγγι του Βίκου ,που βρίσκεται στο βιβλίο Guinness ως το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα, είναι μια πραγματικά πανέμορφη τοποθεσία. Θεωρείται ένα από τα βαθύτερα φαράγγια του κόσμου και έχει πλάτος που ξεκινά από 30 μέχρι 100 μέτρα. Το βάθος του ξεπερνά τα 900 μέτρα και βλάστησή του είναι ιδιαίτερα πυκνή. Ένα θέαμα που θα σας προκαλέσει δέος και θαυμασμό.

Μοναδικής ομορφιάς είναι επίσης το πέτρινο γεφύρι του Καμπέρ Αγά, στο Ανατολικό Ζαγόρι πάνω από τον ποταμό Ζαγορίτικο, το γεφύρι Καλογερικό ή του Πλακίδα στην περιοχή των Κήπων, το γεφύρι του Νούτσου στον ποταμό Βοϊδομάτη όπου εκεί βρίσκεται η σπηλιά που κρύφτηκε ο λήσταρχος Νταβέλης, το αξιοθαύμαστο γεφύρι της Κόνιτσας στην έξοδο του Αώου ποταμού, το οποίο χτίστηκε το 1870 και θεωρείται από τα μεγαλύτερα γεφύρια της Ελλάδας. Γενικότερα θα συναντήσετε πολλά πέτρινα τοξωτά γεφύρια το καθένα να «κουβαλάει» τη δική του ιστορία, άλλα μικρά και άλλα μεγαλύτερα, άλλα στενά άλλα πιο φαρδιά, όμως όλα με τη δική τους μοναδική ομορφιά.

Στην περιοχή, υπάρχουν επίσης και πολλές διάσπαρτες Μονές ιστορικής σημασίας. Κάποιες από τις πιο γνωστές είναι εκείνη της Παναγίας Σπηλαιώτισσας στο Ανατολικό Ζαγόρι στο χωριό Γρεβενίτι που είναι αφιερωμένη στη Θεοτόκο Μαρία καθώς και το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής στον παραδοσιακό οικισμό Μονοδένδρι το οποίο είναι κτισμένο στο χείλος της χαράδρας του Βίκου.

Στο Δυτικό Ζαγόρι θα θαυμάσετε το πασίγνωστο παραδοσιακό χωριό Πάπιγκο κτισμένο στους πρόποδες της Αστράκας και σε υψόμετρο 2.436μ. Το χωριό αποτελείται από δύο οικισμούς, το Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο, πανέμορφοι και γραφικοί και οι δύο. Επίσης ένα άλλο φημισμένο χωριό του Δυτικού Ζαγορίου είναι η Αρίστη, εξίσου όμορφο με αναλλοίωτα χαρακτηριστικά.

Στο Ανατολικό Ζαγόρι το χωριό Βωβούσα κοσμεί την περιοχή της Πίνδου με τον Αώο ποταμό να το διασχίζει και την ηρεμία της φύσης να έχει τον πρώτο λόγο. Επισκευθείτε επίσης το χωριό Φλαμπουράρι που βρίσκεται σε υψόμετρο 1000μ. στην πλαγιά της Τσούκα Ρόσα και τη Δόλιανη, ένα από τα ωραιότερα χωριά του Ανατολικού Ζαγορίου με εξαιρετικά πλούσια βλάστηση.

Στο Κεντρικό Ζαγόρι εκτός από την περίφημη χαράδρα του Βίκου υπάρχουν δεκάδες όμορφα μέρη και χωριά που αξίζει να επισκεφθείτε. Το γραφικό Μονοδένδρι, το Τσεπέλοβο με τα επιβλητικά αρχοντικά του και τις ιστορικές εκκλησιές του, το Καπέσοβο εξίσου όμορφο και γραφικό με πλούσιο ιστορικό παρελθόν, το Βρυσοχώρι που περιβάλλεται από δάση με κωνοφόρα δένδρα και κρυστάλλινα τρεχούμενα νερά, η Ελάτη με την εκπληκτική θέα που βρίσκεται στο όρος Μιτσικέλι και φυσικά το πανέμορφο και πασίγνωστο Δίκορφο κτισμένο στα 1000μ. υψόμετρο που αποτελείται από καλόγουστα πέτρινα αρχοντικά, λιθόστρωτα δρομάκια και αποτελεί έναν από τους πιο καλοδιατηρημένους και γραφικούς οικισμούς του Ζαγορίου. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τον παραδοσιακό οικισμό Βίτσα με όλα τα χαρακτηριστικά που περιγράφουν ένα άκρως εντυπωσιακό χωριό.

Εκτός από τις εικόνες απείρου κάλους που θα αντικρίσετε, το Ζαγόρι είναι ιδανικό για τις ψυχαγωγικές σας ανησυχίες. Στην ευρύτερη περιοχή μπορείτε να απολαύσετε ποικιλία δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους.