×

Μουσείο Παπαγιάννη

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θ. Παπαγιάννη

Μουσείο Παπαγιάννη

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ»

Ένα πολύ ενδιαφέρον μουσείο είναι αυτό της Σύγχρονης τέχνης βρίσκεται στο χωριό Ελληνικό Ιωαννίνων. Το Μουσείο φιλοξενείται σ’ ένα ωραίο Σχολείο του χωριού, το οποίο έχει κτιστεί από σπουδαίους Ηπειρώτες μαστόρους με την βοήθεια του ευεργέτη Νικολάου Μαντελόπουλου.

Τα έργα που εκθέτει αφορούν τον τόπο της Ηπείρου, τις τέχνες, τα γράμματα, την κτηνοτροφία την γεωργία και μιλούν για το ψωμί, για τον ευεργέτη, τον ξενιτεμένο, τον πνευματικό άνθρωπο, τον Ηπειρώτη μάστορα, το βοσκό, το γεωργό, την πολύπαθη Ηπειρώτισσα μάνα και τέλος για τη μάθηση.

Ανάμεσα σ’ αυτά τα έργα υπάρχουν και πολλά που είναι καμωμένα από τ’ αποκαΐδια του Πολυτεχνείου, περίτεχνα συνδυασμένα και στολισμένα με άλλα υλικά ανακυκλώσιμα. Αντικείμενα δεύτερης χρήσης, πεταμένα, ξεχασμένα στις μάντρες, αλλά με τη δική τους ιστορία.

Στο Μουσείο υπάρχουν πορτρέτα σημαντικών ανθρώπων, όπως και πολλών απλών λαϊκών ανθρώπων οι μορφές. Η ιδιαιτερότητά τους οφείλεται στο ότι, πλην ελαχίστων, είναι τερακότες με χρώμα που προσθέτει εκφραστικότητα, πέραν του ότι ξαναβρίσκει το μίτο της χρωματισμένης αρχαίας Ελληνικής γλυπτικής. Στις προθήκες του διαδρόμου εκτίθεται μια μοναδική σειρά από προπλάσματα μεταλλίων και νομισμάτων, που φιλοτεχνήθηκαν κατά τη διάρκεια 40 περίπου χρόνων. Κι έτσι ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει ένα θέαμα που δεν υπάρχει σε κανένα άλλο Μουσείο της χώρας μας.