×
Σπήλαιο Περάματος Ιωάννινα

Σπήλαιο Περάματος

Ένα από τα ομορφότερα σπήλαια της Ευρώπης, το Σπήλαιο του Περάματος.

Το σπήλαιο, το οποίο είναι προϊόν καρστικών φαινομένων, έχει ιστορία 1,5 εκατομμυρίων ετών. Έχει έκταση 14.800 m², και είναι ένα από τα μεγαλύτερα χερσαία σπήλαια των Βαλκανίων.

Το μήκος της διαδρομής είναι 1700 μέτρα, αλλά η διαδρομή που μπορούν να διανύσουν οι επισκέπτες είναι 1100 μέτρα. Το σπήλαιο Περάματος ανακαλύφθηκε τυχαία το 1940, κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου Πολέμου, καθώς οι κάτοικοι προσπαθούσαν να βρουν καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς. Η περιήγηση του σπηλαίου γίνεται σε μικρά γκρουπ με συνοδό – ξεναγό.

Η ωραιότητα των θαλάμων του είναι απερίγραπτη. Η αίθουσα του Σταυρού, με τους ασβεστολιθικούς προσκυνητές, φαντάζει σχεδόν αδύνατον να έχει διαμορφωθεί χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση και όμως, πρόκειται για φυσικό γλυπτό, το οποίο κυριολεκτικά μαγνητίζει τον θεατή.

Η αίθουσα των Μυθικών Ανακτόρων μοιάζει να αποτελεί κατοικία νεράιδων. Οι κρυσταλλοποιήσεις της οροφής δημιουργούν «πολυελαίους», που ξαφνιάζουν με την περίπλοκη δομή τους και την αρμονία των σχημάτων. Η περιοχή γύρω από το σπήλαιο είναι ιδανική για να ατενίσετε τη λίμνη και να νιώσετε τη μαγεία της φύσης.

Το σπήλαιο Περάματος βρίσκεται στο Πέραμα Ιωαννίνων σε απόσταση 15 χλμ από το ξενοδοχείο μας.