×

Μονή Τσούκας

Μονή Τσούκας Ιωάννινα

Μονή Τσούκας

Η Μονή Τσούκας βρίσκεται κοντά στο χωριό Ελληνικό Ιωαννίνων. Τη μονή έκτισε ο Αυτοκράτορας Ισαάκιος Άγγελος το 1190 και είναι αφιερωμένη στη γέννηση της Θεοτόκου. Καταστράφηκε το 1736 και ανακαινίσθηκε το 1779.

Η Μονή εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Κατά την παράδοση, βρέθηκε στο βράχο (Τσούκα) που είναι χτισμένο το μοναστήρι η εικόνα της Παναγίας. Οι κάτοικοι την έβαλαν σε εξωκλήσι που έχτισαν. Όμως η εικόνα πήγαινε στο βράχο. Αυτό θεωρήθηκε θαύμα και χτίστηκε το μοναστήρι.

Είναι περιτειχισμένο και έχει μια καμαρωτή είσοδο. Τα κελιά και ολόκληρο το συγκρότημα των κτισμάτων είναι με πέτρα. Η εκκλησία είναι μέτρια σε μέγεθος, με τόξα και κολόνες στο νάρθηκα. Το καθολικό είναι θολωτό και τοιχογραφημένο.

Στην πίσω πλευρά της Μονής υπάρχει ένας προαύλιος χώρος. Από εκεί, που μπορεί κάποιος να ξαποστάσει και να θαυμάσει την χαράδρα του Άραχθου, έχοντας μία πανοραμική, πρωτόγνωρη και εντυπωσιακή θέα, ακριβώς κάτω από τα πόδια του ενώ σύμφωνα με τον ποιητή Κώστα Κρυστάλλη το μοναστήρι της Τσούκας ήταν φημισμένο για το ιαματικό του νερό και εξακολουθεί να είναι και σήμερα.

Είναι το μεγαλύτερο προσκύνημα του νομού Ιωαννίνων. Γνώρισε μεγάλη ακμή την εποχή του Δεσποτάτου της Ηπείρου και έγινε κέντρο θρησκευτικό και εθνικό (το 1821 και σε όλους τους εθνικούς αγώνες, ήταν καταφύγιο των επαναστατημένων ραγιάδων).