×

Κόνιτσα – Μαστοροχώρια

Κόνιτσα - Μαστοροχώρια

Κόνιτσα – Μαστοροχώρια

Μεγαλόπρεπα βουνά, εντυπωσιακές χαράδρες, πολύμορφοι γεωλογικοί σχηματισμοί, πλούσια και πυκνά δάση, ορμητικά ποτάμια, δύσβατα μονοπάτια, μικρές εύφορες κοιλάδες και ανάμεσα σε όλα αυτά η γραφική κωμόπολη της Κόνιτσας με τον κάμπο στα πόδια της και τα πολυάριθμα χωριά στις πλαγιές των μεγάλων βουνών της Βόρειας Πίνδου, συνθέτουν το πολύμορφο τοπίο του Δήμου Κόνιτσας.

Στην είσοδο της Κόνιτσας στέκεται το μονότοξο γεφύρι του Αώου (1871), έργο των μαστόρων της περιοχής, αποτελεί καλή αφετηρία για να γνωρίσει κάποιος την Κόνιτσα. Θα ανηφορίσει προς το τζαμί του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς και στο κοντινό παλιό μουσουλμανικό σχολείο, όπου υπάρχει φωτογραφική έκθεση, θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει την ιστορία και τα μνημεία της περιοχής. Η Πάνω Κόνιτσα καθώς και το χωριό Γαναδιό είναι χαρακτηρισμένοι με προεδρικό διάταγμα ως παραδοσιακοί οικισμοί.

Από την άλλη μεριά, στα βορειοδυτικά της πόλης της Κόνιτσας και κατά μήκος της κοιλάδας του Σαραντάπορου βρίσκονται τα Μαστοροχώρια. Χωριά που οι κάτοικοί τους, εξειδικεύτηκαν στην τέχνη της οικοδομικής, της ξυλογλυπτικής και της ζωγραφικής τους στολίζοντας εκκλησιές με τέμπλα και αγιογραφίες και σαράγια κι αρχοντικά με ξυλόγλυπτα και περίτεχνες τοιχογραφίες.

Τα χωριά της είναι οικισμοί ενταγμένοι σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο, με λίγους κατοίκους το χειμώνα. Ζωντανεύουν όμως το καλοκαίρι με τους ξενιτεμένους, τους επισκέπτες και τα τοπικά πανηγύρια.

Το απαράμιλλο και πλούσιο φυσικό περιβάλλον, οι γραφικοί οικισμοί, τα διάσπαρτα μνημεία, οι άνθρωποι με τον ανοιχτό χαρακτήρα τους και η πλούσια παράδοση με όλες τις εκφάνσεις της καθιστούν την ευρύτερη περιοχή της Κόνιτσας έναν από τους περισσότερο προσφιλείς προορισμούς των Ελλήνων και ξένων περιηγητών. Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια να αναπτυχθεί τουριστικά στα πλαίσια της ήπιας εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και του εναλλακτικού τουρισμού (αθλητικός, περιβαλλοντικός, φυσιολατρικός, θρησκευτικός, πολιτισμικός).

Η Κόνιτσα θεωρείται η πόλη του καγιάκ και προσφέρει τη δυνατότητα όλο το χρόνο να απολαύσει κάποιος το άθλημα αυτό, αλλά και το ράφτιγκ, την ορειβασία, το αλεξίπτωτο πλαγιάς, την πεζοπορία, το ποδήλατο βουνού. Οι περιπατητές θα χαρούν την ανάβαση και την περιπέτεια στα βουνά του Σμόλικα, του Γράμμου, της Τύμφης. Θα χαρούν τις μυθικές Δρακόλιμνες, την πορεία στη Χαράδρα του Βοϊδομάτη μέσα στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου Αώου, την πορεία στη Χαράδρα του Αώου και στη Μονή Στομίου, την κοντινή ανάβαση στον Αϊ Θανάση ή τον Προφήτη Ηλία, που αγναντεύει όλο το τοπίο μέχρι τα αλβανικά σύνορα. Μπορεί να αποδράσει στα πανέμορφα χωριά της Κόνιτσας, αλλά και στα κοντινά Ζαγοροχώρια. Μπορεί να επισκεφτεί την περιοχή Μπουραζανίου, να δει την ιστορική Μεσογέφυρα, ανατιναγμένη την 28η Οκτωβρίου 1940, να προσκυνήσει στη Μονή Μολυβδοσκέπαστης. Μπορεί ακόμη να κολυμπήσει στα ιαματικά νερά των Καβασίλων, να ιαθεί στα ατμόλουτρα του Αμαράντου.